Print this page

Szoboravatás az iskolánkban, ellátogatott hozzánk Japán magyarországi nagykövete, Junichi Kosuge.

Wagner Nándor „Anyaság” című szobrát ajándékozta az Academia Humana alapítvány Bodonyi Csaba építész és a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. közreműködésével a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolának. Az adományozó szakmai sikerei és emberközpontú szemléletmódja miatt találta méltónak intézményünket a szobor elhelyezésére.

A szoboravató ünnepséget megtisztelte Őexcellenciája Junichi Kosuge úr Japán magyarországi nagykövete és Wagner Chiyo asszony, Wagner Nándor Japánban élő özvegye. A nagykövet urat és a japán vendégeket Zsúdel Antónia Orsolya, az iskola igazgatónője fogadta. Az alkotást nagyszabású rendezvény keretében Kiss Sándor, az Academia Humana alapítvány elnöke jelenlétében avatták fel 2015. június 5-én.

A rendezvény első részében köszöntők hangzottak el, majd egy rövidfilmet láthatott a közönség Wagner Nándor életművéről. Ezt követően Wehner Tibor művészettörténész beszélt az alkotó „Anyaság” című szobráról. Ezután a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola diákjainak rövid műsora, majd Wagner Chiyo asszony köszöntője következett. Végezetül az iskola előtt elhelyezett szobor ünnepélyes leleplezésére került sor.
A résztvevők Wehner Tibor művészettörténész előadásából képet kaphattak a szerző életpályájáról.
Wagner Nándor Nagyváradon született szobrászművész az 1956-os forradalom eseményeiben való részvétele miatt kényszerült elhagyni hazánkat. Először Svédországban telepedett le, majd feleségül vette Akiyama Chiyo, japán származású képzőművészt. Japánban kezdtek új életet, itt bontakozott ki munkásságának legtermékenyebb korszaka. Kezdetben Magyarország sorsa miatti fájdalma jelent meg alkotásaiban, később a belső béke, a szeretet, a világgal való harmónia hatotta át műveit. „Anyaság” című szobrában is ez testesült meg.

Az avató ünnepséget a Ferenczis diákok verses-zenés műsora még emlékezetesebbé tette.

Szobor_1.jpg Szobor_10.jpg Szobor_11.jpg

Szobor_12.jpg Szobor_2.jpg Szobor_3.jpg

Szobor_4.jpg Szobor_5.jpg Szobor_6.jpg

Szobor_7.jpg Szobor_8.jpg Szobor_9.jpg

.


A rendezvényt egy rövid fogadás zárta.
Őexcellenciája Junichi Kosuge, Japán magyarországi nagykövete és Wagner Chiyo asszony nemcsak a művész életpályájának jelentőségéről beszélt, hanem elismerte az iskola eddigi tevékenységét, dicsérte a rendezvény magas színvonalát, szervezettségét. Kiss Sándor úr, az Academia Humana alapítvány elnöke és Zsúdel Antónia Orsolya igazgató asszony bejelentették, hogy Wagner Nándor emlékére országos csecsemő- és kisgyermek-ápolási versenyt indítanak útjára, amelyet az alapítvány anyagilag is támogat.

„Köszönetet mondunk Wagner Chiyo asszonynak és az Academia Humana Alapítványnak, hogy iskolánkat méltónak találták arra, hogy e nagyhírű szobrászművész „Anyaság” című szobrát iskolánk elé helyezzék el, gazdagítva ezzel is Miskolc városát.”

Zsúdel Antónia Orsolya, igazgató