foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


+36 46 555 376
mail@ferenczi.hu

csütörtök, 19 október 2017 12:02

A diákönkormányzatról

Írta:
Értékelés:
(2 szavazat)

Iskolánkban 1992-ben alakult meg a diákönkormányzat. A diákönkormányzat - a nevelőtestület véleményének kikérésével - dönt a saját működéséről, a működéshez biztosított anyagi eszközök felhasználásáról, egy tanítás nélküli munkanap programjáról, az iskola diákönkormányzatának tájékoztatási rendszerének létrehozásáról és működéséről.

Az iskola minden tanulója tagja a diákönkormányzatnak. A diákok demokratikusan választják meg az osztályuk képviselőjét. Az osztályok képviselői közül pályázhatnak a DÖK elnöki posztra, amelyet szintén demokratikusan választanak meg. Majd a megválasztott elnök jelöl ki maga mellé 2 alelnököt. A diákönkormányzat igyekszik eleget tenni a DÖK Szervezeti és Működési Szabályzatában foglaltaknak, melyet a választó tanulóközösség fogad el, és a nevelőtestület hagyja jóvá.

A DÖK jó működéséhez szükség van egy vezetőre. Ez évben rendhagyó vezetőség alakult, ugyanis 3 pályázó volt a DÖK elnöki címre, amelyből az egyik 3 szakmás diákból (Csirmaz Klaudia, Dukát Ádám, Leskó Péter) álló csapat volt.

 

Az osztályok képviselői egyöntetűen a csapatot (a Triót) szavazták meg elnöknek, akik 2 alelnököt, egy tizedikes (Fecske Fanni Nelli) és egy tizenegyedikes (Vigóczki Panna) diákot választottak maguk mellé.

A szervezet célja a diákok érdekképviselete, érdekérvényesítése, közvetít a tantestület és a diákok között, az iskolai élet szervezésében való közreműködés, valamint programokkal (Gólyahét, Mikulás napi köszöntés, bál, Bolondos Nap, DÖK nap) színesíteni a diákéletet. Továbbá feladatunknak tekintjük az iskolai programok létrehozásának segítését (Pályaválasztási kiállítás, Nyílt nap, Szalagavató, Szalagtűző, 8-os diákok szóbeli és írásbeli felvételi, Ballagás), iskolarádió, faliújság működtetését is.

Diákönkormányzatunk hagyományos rendezvényei: a Gólyahét, Mikulás napi köszöntés, karácsonyi előkészületek – karácsonyfa díszítés, Ferenczi-Kandó bál, DÖK-nap. Ezek szervezése mellett segédkezünk a Szalagtűző és Szalagavató ünnepségek díszítésében, Pályaválasztási kiállításon részt vevő diákoknak szendvicset készítünk, az Adventi forgatag lebonyolításában segítünk.

A Gólyahét a kilencedikes osztályok között zajló verseny. Célja, hogy játékos, ügyességi feladatokkal megismerjék egymás az egy osztályba járó diákok, és egy erős, összetartó, jól együttműködő osztályközösség kovácsolódjon. Kapnak egy-egy egyéni ügyességi feladatot, így megtudják, megmutathatják, ki miben jó, ügyesebb, és kapnak hosszú távú, egész osztályt igénylő feladatokat is, amelyek az osztályközösséget formálják. A Gólyahét feladatait felsőbb éves osztályok találják ki és biztosítják a feladatokhoz szükséges kellékeket, eszközöket is. A hét végén a kis gólyáink esküt tesznek, majd kihirdetjük a Ferenczis, a Ferenczisebb és a Legferenczisebb osztályt.

Mikulás napi köszöntésnél néhány DÖKös diák beöltözik Mikulásnak, krampusznak, manónak, (tavaly angyalunk is volt) és végigjárva az iskolát megajándékozzák társaikat szaloncukorral, mandarinnal.

Az adventi időszakban a diákok segédkeznek az iskolánk karácsonyfájának beszerzésében, felállításában és díszítésében.

A Ferenczi – Kandó bál minden év februárjában kerül megrendezésre. Ez a diákönkormányzat legfőbb rendezvénye. Mindenévben kitalálunk egy témát, ami köré a bált díszletét, tervezzük, készítjük. (2017 Casino, 2016 Álarcos, 2015 Velencei karnevál, 2014 Valentin-nap). Emellett belépőt, tombolát árusítunk, ruhatárat biztosítunk.

 

A tanítás nélküli munkanapon a DÖK gondoskodik a jó hangulatról. Immár hagyománnyá vált, hogy az iskolában különböző állomásokat hoznak létre, ahol műveltségi vetélkedők, ügyességi, logikai, feladatok várják az osztályokat. A pontok összesítése alatt tanár-diák röplabda és kosárlabda meccsek zajlanak.

 

 

 

Nem lehet néhány mondatban összefoglalni a DÖK munkáját, hiszen nagyon színes és sokrétű. Köszönjük a segítséget azoknak, akik valamilyen formában hozzájárulnak a DÖK munkájához, működéséhez, a tantestületnek és legfőképpen az iskola vezetésének.

Megjelent: 2188 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 19 október 2017 12:33
Tovább a kategóriában: « DÖK-nap 2017-ben